За активно старење
ка друштву за све генерације

ПРОМОЦИЈА ЗБОРНИКА “ЈАВНОСТ, СТАРИЈИ ЉУДИ И МЕДИЈИ”

Објављено:

Зборник радова Јавност, старији људи и медији резултат је рада на пројекту који су заједно реализовали, у другој половини 2016. године, Факултет за културу и медије и Геронтолошко друштво Србије, а уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије. За потребе овог пројекта проф. др Љиљана Манић и проф. др Наташа Симеуновић Бајић, са својим сарадницима, урадиле су истраживање везано за медијско извештавање о старости и старијима у Србији, током 2015. године. Анализирано је пет најутицајнијих дневних новина које излазе у Србији (Политика, Вечерње новости, Данас, Блиц и Курир) и у њима 14.199 текстова, у којима се писало о старости и старијима од 65 година.

Свесни чињенице да је у савременом свету, па и у Србији, улога масовних медија у обликовању ставова и понашања грађана скоро пресудна, учесници пројекта су се упустили у истраживање о томе, какву слику о старости и старијима шаљу јавности наши најпрестижнији штампани медији. Разлози који су их определили баш за ову тему, могу се наћи у чињеници, да је то крајње маргинализована тема, најчешће лоцирана у црној хроници и са ејџистичким конотацијама.

Зборник је први пут представљен јавности на конференцији одржаној 21. фебруара 2017. године, у свечаној сали Црвеног крста Србије. Друго представљање овог зборника било је 18. јула 2017. године у Римској дворани Библиотеке града у Београду, а изузетно интересовање присутних резултирало је иницијативом, да се истраживање медијског извештавања о нарастајућој популационој групи старијих, не само настави, већ и прошири. Издавачи Зборника су Геронтолошко друштво Србије и Факултет за културу и медије, а уреднице су проф. др Љиљана Манић и проф. др Наташа Симеуновић Бајић.

 

  

Back to top