За активно старење
ка друштву за све генерације

Девети међународни конгрес

Објављено:

Девети међународни геронтолошки конгрес, који је од 16. до 18. маја 2014. године одржан у Врњачкој Бањи, у организацији Геронтолошког друштва Србије, остаће упамћен не само по изузетним стручним и научним радовима који су презентовани већ и по ванредним околностима у којима се одвијао. Киша која је данима падала изазвала је поплавни талас у већем делу Србије. Околина Врњачке Бање била је под водом тако да су учесници Конгреса једва успели да се пробију, док некима то није пошло за руком. Током Конгреса, због ове ванредне ситуације, атмосфера је била напета, али су учесници дали све од себе, тако да је планирани програм реализован на завидном нивоу.

Сваке четврте године Геронтолошко друштво Србије организује Геронтолошки конгрес.

ГДС је удружење грађана, али и стручно-научна и социјално-хуманитарна организација формирана 1973. године са циљем да се на стручан и научан начин, мултидисциплинарно, бави питањима старења и старости. Оно је правни наследник Савеза геронтолошких друштава Југославије, а у недостатку одговарајућег научног института за геронтологију и геријатрију, ГДС успешно покрива ове научне области својим истраживачким, научним, стручним и едукативним радом. Веома брзо ГДС је постало лидер у сфери геронтолошке мисли и праксе не само у земљи већ и у читавом региону. Сваке четврте године на Геронтолошком конгресу се сублимирају глобални и национални домети геронтолошке мисли и праксе.

Тема овогодишњег Конгреса, Култура старења и старости између традиционалног и савременог модела, пружила је могућност да се у промишљање различитих аспеката старења и старости унесе и хронолошка димензија, али и да се критички размотре традиционална и савремена схватања ових питања.

Back to top