За активно старење
ка друштву за све генерације

X ОЛИМПИЈАДА СПОРТА, ЗДРАВЉА И КУЛТУРЕ ТРЕЋЕГ ДОБА – ВРЊАЧКА БАЊА 2017.

Објављено:

И ове године, поводом обележавања 1. октобра Међународног дана старијих, Покрет трећег доба Србије, Савез пензионера Србије, Спортски савез Србије и општинa Врњачка Бања организују, од 29. септембра до 03. октобра 2017. године, Десетеу, јубиларну Олимпијаду трећег доба, под слоганом: “ЗА АКТИВНУ И КРЕАТИВНУ СТАРОСТ“.

За протеклих десет година ова манифестација је окупила стотинак хиљада учесника у предтакмичењима и на самој Олимпијади. Она је успоставила нови однос према старости и старењу и подстакла промену саме улоге удружења и организација старијих лица и пензионера. Олимпијадом се остварују битни циљеви Националне стратегије о старењу и Националне стратегије о спорту, односно спортско рекреативним активностима Владе Републике Србије, циљеви Мадридског међународног акционог плана о старењу (МИПАА) и циљева Светске здравствене организације. Разумљиво је да се оваква манифестација одржава у Србији, земљи која се сврстава у најстарије нације Европе и света, по просечној старости становништва и да ужива подршку министра за спорт и омладину Владе Републике Србије, господина Вање Удовичића, а и других министарстава.

У програму овогодишње Олимпијаде увршћени су стандардни садржаји:

  • Свечана седница поводом Међународног дана старијих

  • Сусрети свих председника удружења пензионера општина, градова и покрајина, као чланице Савеза пензионера Србије – репрезентативног удружења пензионера на нивоу Републике Србије

  • Спортска такмичења у седам спортских дисциплина (штафета, шах, стрељаштво, пикадо, фудбал, кошарка и риболов), у која су укључене и особе с посебним потребама (параплегичари, дистрофичари, глуви, слепи, и др.), али и млади (међугенерацијски сусрети јуниора и сениора) који се осим у спорту са старијима надмећу и у оквиру Ликовне радионице и Књижевних сусрета. Чланове јуниора бирају регионалне Канцеларије за младе, а њихово учешће има и друге димензије, па тако млади помажу старијима и обрнуто (обука старијих од стране младих у коришћењу савремених мобилних телефона, радионица за обуку за рад на рачунару и радионица на којој старији младима говоре о својим професионалним и животним искуствима). Веома су популарне и јутарње вежбе за циркулацију и релаксацију, посебно дизајниране за особе трећег доба.

  • Здравствени програм обухвата “Базар здравља (мерење крвног притиска, нивоа холестерола, шећера у крви, и др); офтамолошке прегледе, које већ годинама организује „Милош клиника“, очна болница, чланица MEDIGROUP (мерење очног притиска, преглед очног дна и рано откривање глаукома, уз давање офтамолошких савета, дијагностика катаракте, одређивање диоптрије, као и едукативна предавања из тих области); превенцију и лечење обољења простате, ангажовањем стручног тима Удружења уролога Србијеринарне инфекције у старости).

  • Програм из области културе је из године у годину све богатији и обухвата: изложбу слика са претходне Олимпијске сликарске колоније и нову Олимпијску сликарску колонију са заједничком ликовном радионицом са младима; олимпијске сусрете књижевника трећег доба; излет на планину Гоч, са туристичком понудом Врњачке Бање; приказивање филмова из Кинотеке и актуелне филмске продукције Србије; “Вече талената (рецитатора, глумаца, песника, хумориста, певача, свирача, плесаче и сл); вечерње забаве свих учесника Олимпијаде, са музиком, игранком, аниматорима и популарним глумцима и певачима.

  • И најзад, неизоставни “Мини сајам” донатора, произвођача и дистрибутера лекова, ортопедских помагала и опреме, као и разноврсних услуга и производа намењених пензионерима и старијим лицима, али и сајам Организација цивилног друштва, које раде са старијима и за старије.

Све изразитији је међународни карактер Олимпијаде. Међу гостима, посматрачима, али и активним учесницима до сада је било Енглеза, Руса, Кипрана, Немаца, Американаца, Индијаца, Швеђана, Македонаца, Црногораца, Словенаца, али и наших људи – гастарбајтера. Посебно издвајамо гастарбајтере из Шведске; из Гетеборга (неколико екипа долазе већ три године), из Штокхолма и Малмеа.

Олимпијада спорта, здравља и културе трећег доба добија високе оцене од старне самих учесника, од локалних самоуправа и државне управе, од организација цивилног друштва, а ласкава признања стижу и са међународног нивоа (на Министарској конференцији у Бечу 2012. године Олимпијада трећег доба је увршћена у примере најбоље праксе, у раду са старијима).

Back to top