Gerontološko drušvo Srbije uzelo je učešće u dve debate “Veštačka inteligencija” i “Mediji i njihov uticaj na mađugeneracijsku solidarnost”

Gerontološko drušvo Srbije 27. aprila uzelo je učešće u dve debate pod nazivom Veštačka inteligencija i Mediji i njihov uticaj na mađugeneracijsku solidarnost. Predstavnici Gerontološkog društva vodili su ove dve debate, koje su realizovane u okviru projekta “Osnaživanje međugeneracijskih veza”. Učesnici debata bili su predstavnici različitih generacija – mladih, starijih i srednje generacije – najstarija učesnica imala je 72 godine, dok je najmlađi učesnik imao 16 godina. Važan zaključek je da veštačka inteligencija može da nam olakša svakodnevni život i da bude deo međugeneracijskog susretanja, ali takođe ima i svoje negativne strane koje se ogledaju u gubitku nekih poslova koje će u budućnosti da raditi rodboti. Postavlja se i etičko pitanje koje se odnosi na donošenje odluka i da li će algoritmi biti ti koji donose odluke?

Gerontolosko drustvo Srbije

Uloga medija na međugeneracijsku saradnju je velika i ono što nam nedostaje u medijima su pozitivni primeri međugeneracijske saradnje, jer bi oni unapredili saradnju i omogućili bolje razumevanje među generacijama. Svi učesnici su se složili, da je za sve aspekte međugeneracijske solidarnosti važno ulagati u obrazovanje.

Gerontolosko drustvo Srbije debata

Ovaj projekat u Srbiji sprovodi Centar za podršku i inkluziju Helpnet, koji je član mreće HumanaS, a partneri na projektu su Evropska grupacija za teritorijalnu saradnju TRITIA iz Poljske, Centar za socijalne usluge Horelica iz Slovačke i organizacija TRIANON iz Češke, a uz podršku Međunarodnog Višegrad fonda.

Leave a Comment

Your email address will not be published.