ODRŽAN XI MEĐUNARODNi GERONTOLOŠKi KONGRES „GERONTOLOGIJA: MOGUĆNOSTI I PERSPEKTIVE U POST KOVID-19 SVETU“

U Beogradu u Palati Srbije 12. i 13. oktobra 2022. godine održan je XI Međunarodni Gerontološki kongres pod nazivom “Gerontologija: mogućnosti i perspektive u post Kovid-19 svetu”. Kongres su otvorili prof. dr Darija Kisić, ministarska za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, John Kennedy Mosoti, direktor Populacionog fonda UN-a za Srbiju, Claudia Mahler, Nezavisni ekspert za ljudska prava starijih, Susan Somers, Međunarodna mreža za prevenciju nasilja nad starijima, prof. dr. José R. Jauregui, Predsednik Međunarodne asocijacije gerontolgoa i gerijatara i g-đa Nataša Todorović, predsednica Gerontološkog društva Srbije. U okviru programa, Suzani Mišić, posthumno je dodeljena tradicionalna Nagrada „Petar Manojlović“, za ukupan doprinos gerontološkoj misli i praksi, kao i za posebno angažovanje u radu Gerontološkog društva Srbije.

Kongres je okupio preko 160 stručnjaka iz gerontologije i gerijatrije iz Srbije i inostranstva, a posebno su bile istaknute teme koje se odnose na mentalno zdravlje starijih, nasilje nad starijim osobama i potrebe za dugotrajnom negom. Prisustvovalo je više od 20 gostiju iz inostranstva – sa tri kontinenta, iz 12 država; Austrije, Argentine, Nemačke, Velike Britanije, Singapura, Danske, Norveške, Bugarske, Rumunije, Belgije, Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država.

Kongres je bio način učenja kako ono što smo radili tokom četiri godine između dva kongresa unapredimo, kako da unapredimo buduće odgovore, kako da primere dobre prakse istaknemo, kako može bolje. Svakako bi nova Konvencija Ujedinjenih nacija unapredila pristup ljudskim pravima starijih u svim situacijama uključujući i delovanje u nesrećama i krize.

Jedanaesti Kongres Gerontološko društvo Srbije je organizovalo uz podršku Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kancelarije Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) u Srbiji,  GIZ Srbija i kompanije Carnex.