Evropski dan međugeneracijske saradnje

Margaret Mid je rekla: „Veze između generacija su neophodne za mentalno zdravlje i stabilnost nacije.” Danas kada obeležavamo Evropski dan međugeneracijske solidarnosti moramo znati da je potrebno razvijati međugeneracijska prijateljstva i odnose, jer to donosi benefite svim generacijama. Mladima pomaže u njihovom razvoju i učenju novih veština, ali i u razumevanju i kasnijem suočavanju sa sopstvenim starenjem, omogućava im i očuvanje porodične istorije i, na kraju, životu daje izvesnu svrhovitost. Starijim osobama takođe pomaže u učenju novih veština i u osećaju svrhe i ispunjenosti, ali pomaže da u situacijama kada se suočavaju sa gubicima prijatelja i partnera i dalje imaju prijatelje zahvaljujući kojima se osećaju manje izolovano i depresivno.

Ukoliko imate prijatelje mlađe ili starije, važno je da znate da takva prijateljstva samo podržavaju vaš razvoj i daju vam mogućnost da mnoge izazove sa kojima se suočavate posmatrate iz različite perspektive .

Upravo najveća prepreka u razvijanju solidarnosti su negativni stavovi, stereotipi i predrasude koji postoje među generacijama.  Iskorenimo ejdžizam i razvijmo “Društvo za sve generacije”