Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama-predavanje u Inđiji

Povodom obeleđavanja 15. juna Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima u Narodnoj biblioteci u Inđiji je u četvrtak 13. juna predsednica Gerontološkog društva Srbije Nataša Todorović održala predavanje. Učesnici su mogli da čuju koje vrste nasilja nad starijima postoje, šta predstavlja najveći rizik, kao i procedure za prijavljivanje nasilja. Učesnici su posebno istakli problem sa “navalentnim” prodavcima koji pokušavaju da im prodaju različite proizvode što ih dovodi u finansijske probleme, sa druge strane često je starije sramota da se požale deci.

Svetski dan borbe protiv nasilja nad starijima se u svetu obeležava od 2006. godine, na inicijativu Međunarodne mreže za borbu protiv nasilja nad starijima (INPEA) a u Srbiji se od 2007. godine Gerontološko društvo Srbije bilo je deo ove inicijative u Srbiji i ovaj datum se obeležava u saradnji civilnog i javnog sektora. Od 2011. godine ovaj datum uvršćen je i zvanično u kalendar Ujedinjenih nacija.

Svetska zdravstvena organizacija je borbu protiv nasilja nad starijima uvrstila među prioritete UN Dekade zdravog starenja 2021-2030