Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijima-priključite nam se

Kako se svet priprema da obeleži Svetski dan borbe protiv zlostavljanja starijih osoba (WEAAD) 15. juna, ovogodišnji program UN DESA o starenju, u partnerstvu sa Međunarodnom mrežom za prevenciju zlostavljanja starijih osoba (INPEA), će se fokusirati na temu “U fokusu starije osobe u vanrednim situacijama,” kako bi istakao kritičnu potrebu za zaštitom i podrškom starijih osoba tokom kriza. Ustanovljen od strane Ujedinjenih nacija 2011. godine, WEAAD ima za cilj podizanje svesti o zlostavljanju, zanemarivanju i eksploataciji sa kojima se starije osobe suočavaju, dok promoviše poštovanje i dostojanstvo za ovu populaciju.

Vanredne situacije, bilo da su prirodne katastrofe, pandemije ili sukobi, nesrazmerno utiču na starije osobe. Ovi događaji često pogoršavaju postojeće ranjivosti, što čini neophodnim da se njihove potrebe uzmu u obzir u planiranju i reagovanju na vanredne situacije. Starije osobe mogu se suočiti sa problemima mobilnosti, hroničnim zdravstvenim stanjima ili socijalnom izolacijom, što otežava pristup pomoći, sigurnu evakuaciju ili pravovremenu medicinsku negu i podršku. Pored toga, stres i haos tokom vanrednih situacija mogu povećati rizik od zlostavljanja starijih osoba, bilo fizičkog, emocionalnog, finansijskog ili zanemarivanja.

Ovogodišnji WEAAD poziva vlade, međunarodne donatore, organizacije i zajednice da prioritet daju bezbednosti i dobrobiti starijih osoba u svojim strategijama za pripremu i reagovanje na vanredne situacije. Podstiče razvoj inkluzivnih politika koje osiguravaju da starije osobe ne budu zapostavljene tokom kriza. To uključuje kreiranje dostupnih planova evakuacije, osiguravanje kontinuiteta zdravstvenih usluga i pružanje ciljanih podrški kako bi se sprečila izolacija i zlostavljanje.

WEAAD 2024 takođe naglašava važnost obrazovanja i obuke za hitne službe, negovatelje i javnost. Povećanjem svesti o specifičnim izazovima sa kojima se starije osobe suočavaju u vanrednim situacijama, možemo stvoriti inkluzivnije i zaštitničko okruženje.

Na događaju će govoriti i predsednica Gerontološkog društva Srbije. Priključite  se

Click here to register for the event.

Concept Note

Programme

4o