Otvorena radna grupa za starije (OEWG 14): „Nasilje, zlostavljanje, ejdžizam – veliki jaz za ljudska prava starijih osoba“- Nataša Todorović, Predsednica GDS

Na poziv Stalne misija Republike Austrije i Stalne misije Brazila pri Ujedinjenim nacijama Nataša Todorović, predsednica Gerontološkog društva Srbije je 22. maja 2024. godine učestvovala  na događaju pod nazivom „Nasilje, zlostavljanje, ejdžizam – veliki jaz za ljudska prava starijih osoba“, predstavljajući pored GDS i Crveni krst Srbije.  Učesnici na ovom događaju bili su: Claudia Mahler, Nezavisni ekspert za ljudska prava starijih, Verena Schriebl, Federalno ministarstvo socijalne zaštite, zdravstvene zaštite i zaštite potrošača Austrije, Alexandre da Silva, državni sekretar za prava starijih osoba, Brazil, Silvia Perel-Levin,Međunarodna mreža za prevenciju nasilja nad starijima, Yongjie Yon, Svetska zdravstvena organizacija.

 

Zaključak koji je na kraju svoje izjave Nataša Todorović istakla proizilazi ne samo iz istraživanja već i iz praktičnog rada. Ključno je raditi na suzbijanju ejdžizma u društvu i promeni štetnih društvenih normi koje omogućavaju, normalizuju i ne prepoznaju nasilje. Ejdžistička percepcija starijih godina i starijih žena je razlog zašto čak i neke starije žene misle da je prihvatljivo da im se uskraćuju ljudska prava. To nikada ne smemo dozvoliti. U zaključku: moramo okončati ejdžizam jer tu sve počinje.

 

Usvajanje nove Konvencije UN-a o pravima starijih osoba će pomoći starijim ženama da pobegnu iz procepa aktuelne regulative koja se nalazi raspeta između starosti i pola i ne uspeva da starije žene u potpunosti zaštiti niti razume. Ne smemo više dozvoliti da nam se starije žene gube u lavirintu propisa i moramo svakoga podsetiti da se njihova ljudska prava moraju štititi kao i prava svih drugih.

 

 

Kompletnu izjavu predsednice GDS možete videti na donjem linku:

Natasa Todorovic OEWG 2024 Izjava

Koncept nota za rad ovogodišnje sesije otvorene radne grupe za starenje se na engleskom jeziku može videti na donjem linku:

Conceptnote Austria_Side Event AT_OEWGA 2024